İTÜ İGEM
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Atık Lityum İyon Pillerindeki Kobalt Kullanılarak Sentezlenen B12 Vitamininin Enzim-İskele Sistemi İle Veriminin Arttırılması


B12 Vitamini içeriğinde bir korrin halkası ve kobalt iyonun bulunduran bir moleküldür. Diğer B grubu vitaminleri gibi suda çözünebilen bir vitamin olduğu için vücutta yeterince depo edilemez ve sürekli olarak dışarıdan alım ihtiyacı doğar. İnsanlarda en çok eksikliği görülen vitamin olmasından dolayı dışarıdan ek olarak alınması gereken vitaminler sırasında ilk başta gelmektedir. B12 vitamini vücudumuzda DNA sentezinin regülasyonunda, kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesinde, sinir hücrelerinin miyelin kılıflarla kaplanarak sinirsel iletimlerin daha hızlı iletilmesinde ve kas faaliyetlerinin düzenlenmesinde rol oynar. Eksikliği vücutta kas kaybı, baş ağrısı, halsizlik, ani duygu değişiklikleri ve sağlıksız kilo kaybına sebep olmaktadır.

Dünya çapında yaklaşık olarak 320 milyon dolar bir market hacmi olan bu vitaminin atık Lityum-iyon pillerinin ana bileşeni olan moleküllerden LiCoO2 molekülünün kimyasal olarak ayrıştırılmasından sonra ortaya çıkan serbest kobalt iyonlarını B12 vitamini üretimi için kullanılacaktır. B12 Vitamini üretimi için bakteri kullanılacak ve vitamin üretim verim ve kapasitesinin artması protein scaffold mekanizması ile sağlanacaktır.


Copyright © İTU IGEM Team